Nyitott vagy zárt orrplasztika

Nyitott vagy zárt orrplasztika között az a különbség, hogy míg zárt orrplasztikánál kizárólag az orr belsejében ejtünk metszéseket, addig a nyitottnál a két orrnyílás közötti bőrterületen, az úgynevezett columellán ejtünk egy kb. 3-4 mm-es külső metszést, majd ezt folytatjuk mindkét oldalon már az orr belsejében. Tehát a nyitott esetében csak egy minimális külső metszés van.

A nyitott műtétnél az orrvázat borító bőrt úgy tudjuk felemelni, hogy az orrváz, amin a módosításokat végezzük szemmel jól látható, míg zárt műtétnél az orrnyílásokon keresztül operálunk és a „munkaterület” döntő többségét nem látjuk, vakon dolgozunk. Ez a vakon, főleg tapintáson alapuló munka nem teszi lehetővé azt a precizitást, amit ma elvárunk egy orrplasztikától.

“A világ vezető orrspecialistái mind kizárólag nyitott orrplasztikát végeznek a lehető legjobb eredmény elérése érdekében

Amivel a legjobban meg tudom győzni a pácienseimet az az a tény, hogy jelenleg a világ vezető orrspecialistái mind kizárólag nyitott orrplasztikát végeznek a lehető legjobb eredmény elérése érdekében (pl. Gubisch, Daniel, Gruber, Gunter, Byrd stb) Ide tartozik sok olyan orrsebész is, akik koruknál fogva nagyon sok zárt műtétet végeztek a pályájuk korábbi szakaszában és ténylegesen mesterévé váltak a zárt műtétnek is, de amint megismerték a nyitott műtét megkérdőjelezhetetlen előnyeit teljesen átálltak rá és kizárólagosan csak a nyitott műtétet végzik.

Mindemellett kis korrekcióknál, amik főleg a csontos részre korlátozódnak a zárt műtét is megfelelő választás lehet gyakorlott kezekben.

Fontos ismerni a különbségeket a nyitott vagy zárt orrplasztika között. Az orrplasztika során a csont és/vagy a porc megváltozik, és csak kétféleképpen lehet hozzáférni az orr ezen szerkezetéhez. A zárt orrplasztika során 2 bemetszést végeznek az orr belsejében. Ezeken a bemetszéseken keresztül történik minden változtatás.

A nyitott orrplasztika ugyanazt a két bemetszést tartalmazza, de egy további bemetszést köti össze a kettőt a columellán keresztül. Ezt az utolsó összekötő bemetszést transz-columelláris bemetszésnek nevezik, és ez lehetővé teszi, hogy felnyissuk az orr bőrét, felfedjük az orrot. Attól függően, hogy a sebész mit próbál tenni, minden megközelítésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A nyitott orrplasztika előnyei


A nyitott orrplasztika során az orr felnyitásának képessége lehetővé teszi a sebész számára, hogy ténylegesen lássa az alatta lévő anatómiát.
A mai modern és részletes technikákat tekintve, a nyitott orrplasztika gyakran a jobb választás három okból:

A nyitott orrplasztika lehetővé teszi az orr anatómiájának mérését és valódi elemzését. 
A nyitott orrplasztika lehetővé teszi a sebész számára, hogy minden olyan aszimmetriát vagy rendellenességet lásson, amely a külső vizsgálat során nem derült ki.
Azon túl, hogy jobban átlátja az orr anatómiáját, a nyitott orrplasztika lehetővé teszi a sebész számára, hogy sokkal pontosabb legyen.
A nyílt orrplasztika végső előnye, hogy a műtétek esetében – sok esetben hajlamos fejlett porcátültetési technikákat alkalmazni. Nyílt orrplasztikával jobban – és pontosabban – tudja elhelyezni azokat a graftokat, amelyek hosszabb távú tartást és szerkezetet adnak.
Ezen okok miatt a nyitott orrplasztika jobb hozzáférést és jobb eredményeket biztosít.