Fülplasztika

A fülműtét, más néven fülplasztika, javíthatja a fül alakját, helyzetét vagy arányát. A fül szerkezetének születéskor meglévő vagy a fejlődés során nyilvánvalóvá váló hibája fülplasztikával korrigálható. Ezzel az eljárással kezelhető a sérülés okozta torz fül is.

A fülplasztika természetesebb formát hoz létre, miközben egyensúlyt és arányt kölcsönöz a fülnek és az arcnak. Még a kisebb deformitások korrekciója is komoly előnyökkel járhat a megjelenés és az önbecsülés szempontjából. Ha a kiálló vagy eltorzult fülek zavarják Önt vagy gyermekét, fontolóra veheti a plasztikai műtétet.

Mit kezelhet a fülműtét?

  • Túl nagy fülek – ezt az állapotot macrotiának nevezik
  • Az egyik vagy mindkét oldalon eltérő mértékben előforduló kiálló fülek – nem járnak halláskárosodással
  • Felnőttkori elégedetlenség a korábbi fülműtéttel

Ki a jó jelölt fülműtétre?

  • A fülműtétre jó jelöltek a gyermekek
  • Egészséges, életveszélyes betegség vagy kezeletlen krónikus fülgyulladás nélkül
  • Általában 5 éves korban, vagy amikor a gyermek fülporcja elég stabil a korrekcióhoz

A fül szerkezetének születéskor meglévő vagy a fejlődés során nyilvánvalóvá váló hibája fülplasztikával korrigálható.

Az elálló fülek gyermekkortól okozhatnak lelki problémát, a fül porcos és lágyszöveti felépüléséből adódóan nincs csontos rész, így bármely korosztálynál, akár altatás nélkül, lokálban, azaz helyi érzéstelenítésben elvégezhető műtét.

A rendellenes aszimmetriák nem egyformán alakulnak ki a fülek részein, ezért mindenkinél egyedi egyeztetés szerint történik az elálló fülek korrekciója. Amennyiben helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás, nincs szükség labor vizsgálatokra sem, nagyjából egy órás beavatkozással változtathatunk a rendellenesen kialakult fülek kialakulásán.