Főszerepben az orr

Elrejteni nem lehet, szeressem vagy műtessem? 

Görbe, kampós, krumpli? Nem lehetne inkább egyenes, keskeny, pisze? Egyre kevésbé számít tabunak az orrplasztika. Szakértő mesél azokról a klasszikus vagy éppen egészen mai eljárásokról, amelyekkel orrunk formája – és ezáltal arcunk harmóniája –  gyorsan és egyszerűen tökéletesíthető. 

Nem mindegy, milyen az orrunk, amíg tízezer illat megkülönböztetésére vagyunk képesek vele? Állítólag egyáltalán nem. Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercünk van arra, hogy első találkozáskor pozitív benyomást tegyünk valakire, és ebben az alig lélegzetvételnyi időben arcunk – szó szerint – kiemelkedő része főszerepet kap. Amennyiben zavaró, hogy orrunk tökéletlensége miatt ítélnek vagy jegyeznek meg minket, hogy az szinte azonnal minden tekintetet magára vonz, lehetőségünk van változtatni. Dr. Kárász Tamás, plasztikai sebész, orr-specialista kalauzol el minket az orrszépítő beavatkozások egyre bővülő lehetőségei között.

Plasztika vagy alternatív „miniműtétek”?

„Orrplasztika alatt az orr külsejének előnyösebbre formálását értjük, sebészi úton. A leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozások között tartják számon a világon, annak ellenére, hogy szakmailag talán a  legnehezebb esztétikai műtét. Nagyon fontos, hogy tapasztalt szakembert válasszunk a legjobb eredmény érdekében – tudjuk meg Dr. Kárász Tamás orr-specialistától, akinél szemben az amerikai 17%-os reoperációval, mindössze 1-2% a másodlagos műtétek száma. – A plasztikai orrkorrekció célja, hogy az újraformált orr az arc minden elemével harmonizáljon, így a páciens – előnyösebb külsejének köszönhetően – magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb lehessen. Bár egyre szélesebb az orrformát korrigáló kozmetológiai-esztétikai eljárások palettája, plasztikai sebészként úgy gondolom, végleges, természetes eredmény kizárólag műtéttel érhető el. A szálazással, botox-al, töltőanyagokkal (saját zsír, hyaluronsav) történő beavatkozások gyorsak, fájdalommentesek és az eredmény azonnal látható – jómagam is korrigálok mikrozsírral, hyaluronnal -, azonban ezek a megoldások egyrészt nem tartósak, másrészt korlátozott alkalmazhatóságuk. Orrunk bonyolult szerv, elsősorban a porcok, csontok elváltozásai okozzák a problémát, amelyet látványosan és biztonságosan korrigálni csak sebész tud. Ennek ellenére érdemes végignézni, milyen lehetőségei vannak annak, aki úgy érzi, egy apróbb-nagyobb esztétikai változástatás már sokat lendíthet önbizalmán.”  

“Orrplasztika alatt az orr külsejének előnyösebbre formálását értjük, sebészi úton. ”

Orrplasztika

Altatásban végzett műtét azoknak, akik elégedetlenek veleszületett orrformájukkal, balesetben eldeformálódott, vagy az öregedés során megváltozott orrukat szeretnék korrigáltatni. Nagyon gyakran funkcionális problémák is fennállnak egy eldeformálódott orrnál. Műtéti eljárással már a legfinomabb változások is nagyfokú javulást eredményezhetnek mind esztétikailag, mind funkcionálisan. 

Kinek ajánlott? Azoknak, akiknél az orr nem az arc tengelyében van, ferde, aszimmetrikus; az orr túl nagy vagy széles az arc karakteréhez képest; az orrcsúcs lóg, magasan van, vagy megnagyobbodott; púpos az orrprofil; az orrnyílások tágultak.

Teendők a beavatkozás előtt: A műtétet minden esetben kivizsgálás és számítógépes tervezés előzi meg.  Műtétre akkor kerülhet sor, ha a páciens egészséges, laborértékei jók, nincs akut betegsége.

Beavatkozás ideje: 1-3,5 óra altatásban, a műtét bonyolultságától függően. Az orrlégzés-helyreállítás és az alaki változtatás egy műtét során történik, az orr csontos-porcos vázát formáljuk a modern orrplasztikai elveknek megfelelően, a szükséges legkevesebb szövet eltávolításával.

Gyógyulás ideje: a műtét utáni éjszakát a páciens az intézetben tölti orvosi felügyelet alatt. Orrtampon helyett kis gumidrain kerül az orrba műtét végén, ennek eltávolításától nem kell tartani. A speciális gipszsín viselése 5-7 nap. Az orrplasztika gyógyulási szakasza szinte fájdalommentes, a hegek az orron belül vagy alig láthatóan, az orr alatt helyezkednek el, varratszedés nincs. A szemek körüli vérömleny, duzzanat 7-12 nap alatt szívódik fel teljesen, ekkor a páciens már munkaképes, „szalonképes” megjelenés a 2. héttől várható. A végleges forma általában már 3-18 hónap elteltével alakul ki, egyéntől függően. 

Ára: 600.000 – 1.500.000 HUF 

Amit érdemes tudni: a műtét utáni napokon célszerű megemelt felsőtesttel aludni, legalább egy hétig tilos orrot fújni. Hat hétig tartózkodjon a páciens minden megerőltető sporttól, fizikai tevékenységtől, illetve tilos olyan tevékenységet is végezni, amely vérbőséget okozhat (szauna, szolárium, forró, fűszeres ételek és italok, alkohol fogyasztása). Műtét után 10 nappal alkalmazható enyhe smink, akár az elszíneződések fedésére is, de hegen tilos alkalmazni. 

Esetleges szövődmények: orrlégzés zavara, kisebb asszimmetriák az orron

Hyaluronsavas, mikrozsíros (nanofat) töltés

„Műtét nélküli orrplasztika”, amely során fecskendőt alkalmazva, hyaluronsavat vagy nagyon finom szerkezetű saját zsírt a bőr alá, a szövetek közé juttatva alakítja a szakember az orrot a kívánt formára. Térfogatnövelés történik, ezért alkalmazása korlátozott, a beavatkozás nem minden típusú orrnál hoz megfelelő eredményt.  

Kinek ajánlott? A beavatkozás plasztika után kialakult apróbb besüppedések, kisebb területek korrekciójára nagyszerű megoldás, alkalmas lehet azonban önmagában is kontúr-egyenletlenségek eltűntetésére, orrháti esztétikai eltérések korrekciójára. Egyszerű, gyors, fájdalommentes eljárás, amely korrigálja az orr ívét megtörő görbületeket (púp elé, mögé kerül töltőanyag), egyenesíti az orrvonalat, formálja/emeli az orrcsúcsot. Elsősorban ázsiai, dél-amerikai országokban nagy az elvégzett eljárások száma, mert ott genetikailag kisebb a páciensek orra. Közepes, nagyobb orr esetén nem ajánlott a beavatkozás, hiszen térfogatnövelés történik, a páciens nem lesz elégedett. Szinte kizárólag kicsi, púpos orra alkalmas a töltéssel történő korrekció.

Teendők a beavatkozás előtt: konzultáció

Beavatkozás ideje: 20-30 perces, vágás nélküli, ambuláns beavatkozás

Gyógyulás ideje: a normál életvitel azonnal folytatható, az eredmény azonnal látható. 

Ár: 80 000-120 000 HUF 

Amit érdemes tudni: az orr területén a hyaluronsav lassabban szívódik fel, 1-1,5 évig látványos ezért a beavatkozás. A mikrozsírral történt töltés, ha megmarad, akkor végleges korrekciót ad. Beavatkozás után 24 óráig ne viseljünk szemüveget, ne masszírozzuk az érintett területet. 

Esetleges szövődmények: enyhe duzzanat, bevérzés, asszimmetria, ideiglenes érzés-kiesés, infekció. FONTOS a megfelelő, hozzáértő sebész szakember, aki anatómiai ismeretek birtokában van, hiszen ha a töltőanyag az orrot vérrel ellátó erekbe kerül kisebb helyi embóliát okozva, vagy a töltőanyag az erekre kompressziót gyakorol, az erek elhalhatnak, az orr keringése megszűnik: így bőrelhalás történhet. Az elhalt bőrt nehéz pótolni, a szövődmények ez által igen komolyak is lehetnek. 

Botox a szimmetrikusabb orrért 

Amennyiben az orr két oldalán elhelyezkedő apró izmok asszimmetrikus működése okozza az orron fellelhető anomáliát, botulinum toxinnal, közismertebb nevén botox-al, injekciós eljárással korrekció történhet. Asszimmetria csökkentése mellett orrkeskenyítésre is alkalmas lehet az eljárás, ilyenkor a szélesebb orrszárnyba lehet botoxot fecskendezni. Biokémiai folyamat, az izomműködés blokkolása történik az eljárás során. 

Kinek ajánlott? Azoknak, akiknél nincs szükség a csontos vázat érintő beavatkozásra. Elsősorban orrkeskenyítésre. 

Beavatkozás ideje: érzéstelenítő krém használata után (20 perc), a beavatkozás ambulánsan 15 perc alatt elvégezhető.

Gyógyulás ideje: a normál életvitel azonnal folytatható, az eredmény azonnal látható. 

Ára: 80-100 000 HUF 

Amit érdemes tudni: fél-egy évig tart az eredmény. Beavatkozás után 24 óráig ne viseljen szemüveget, ne masszírozza az érintett területet, ne végezzünk megterhelő, izzadással járó fizikai tevékenységet. 

Esetleges szövődmények: enyhe duzzanat, bevérzés, ritkán asszimmetria. Szintén nagyon fontos a szakember személye és anatómiai ismeretei a botulinum toxin megfelelő elhelyezésének érdekében: kialakulhat például a szájmozgás akadályozása a helytelen mozgatóidegek kezelése miatt. 

Orrcsúcs emelése 3d COG szál behelyezésével

A felszívódó bioszálakat az orr bőrének mélyebb rétegeibe húzza be vékony tűvel az esztétikai/plasztikai sebész. A szálak mechanikailag megemelik, megtámasztják a szövetet, így rögtön a beavatkozás után látványos az eredmény. 

Kinek ajánlott: Azoknak, akiknél nincs szükség a csontos vázat érintő beavatkozásra. Kizárólag orrhegy-emelésre alkalmas eljárás.

Beavatkozás ideje: 30-40 perc, ambuláns beavatkozás helyi érzéstelenítéssel

Gyógyulás ideje: normál életvitel azonnal folytatható, az eredmény azonnal látható. Bevérzés, véraláfutás kialakulhat.

Ár: 90 000-110 000 HUF

Amit érdemes tudni: a bioszálak 6-12 hónap alatt szívódnak fel a szervezetben. Mellőzzük a kozmetikumok, smink használatát az érintett területen, kerüljük az izzadással járó tevékenységeket (sport, szauna, szolárium), ne hajolgassunk, emeljünk a beavatkozást követő napon.

Esetleges szövődmények: enyhe duzzanat, bevérzés, minimális fájdalom. 

Számítógép tervez, sebész végez

A számítógépes tervezés korszaka előtt a páciens szinte teljesen ki volt szolgáltatva a sebész ízlésének, hiszen nagyon nehéz volt a műtét esztétikai célját pusztán szóban leírnia, meghatároznia. „Sokan érkeznek hozzánk fényképpel, vagy mondják el, melyik híresség orrát szeretnék látni a sajátjuk helyén. Ez annyiban segít, hogy nagyjából tudjuk, milyen orrot tervezzünk a program segítségével a páciensnek, azonban semmiképp nem megyünk bele irreális elképzelések megvalósításába. A számítógéppel történő orrplasztikai tervezés során lehetőségünk van a tervezett változásokat létrehozni a páciens saját, befotózott arcán anélkül, hogy műtenénk; majd változtathatjuk másodpercek alatt az orr hosszát, nagyságát, szélességét, formáját. A páciens láthatja, mit tart ezek közül kívánatosnak, a sebész pedig azt, mit tart megvalósíthatónak. A modern technológia ellenére is azonban ez csak terv lehet, nem végeredmény. A műtétet követő gyógyulási szakaszban a szövetek reakcióját nem lehet 100 %-ban megjósolni, de megfelelő szakember kezében általában nagyon jól működik a modern technológia nyújtotta tervezés” – állítja Kárász doktor.  

5+1 TÉVHIT az orrplasztikáról
  1. Fájdalmas: teljesen fájdalommentes beavatkozás, inkább kellemetlenséggel jár, mint az orrdugulás.

  2. Egyen-orrok születnek, felismerhető a sebész keze: természetes, az arc formájához illeszkedő orrot készít a hozzáértő plasztikai sebész

  3. Külső nyomok, hegek maradnak az arcon: zárt plasztikánál semmi, nyitott orrplasztikánál sem marad látható heg

  4. Egy átlagos plasztikai sebész is jó orrot tud operálni: a legnehezebb plasztikai műtét, orrspecialistához érdemes fordulni, aki fül-orr-gégész, plasztikai sebész is. Fontos az esztétika mellett a funkció is, szakmai elvárás esztétikai célú műtét esetében az orrlégzéssel is foglalkozni.

  5. Orrplasztikával csak szebb lehet az orr: általában az oldalnézettel, a profillal foglalkozik sok sebész. Hiába lesz azonban szebb a profil, tűnik el a púp, lesz magasabb az orrhegy, ha szemből ettől szélesebb lesz az orr. Elengedhetetlen a jó szakember keze. 

+1. 18 éves kor alatt nincs operáció: épp a gyerekek, kamaszok pszichésen a legsérülékenyebbek. Amennyiben sokat bántják a fiatalt orra miatt, és ez személyiségfejlődésének negatív része, gátja lesz, az orr még a nagykorúság elérése előtt operálható, abban az esetben, ha a kamasz csontjai már nem nőnek tovább. Lányoknál ez 14-15, fiúknál 17-19 éves korra tehető. Ha az utolsó évben már nem nőtt a testmagasság és a lábméret, a műtét elvégezhető, illetve készíthető egy középcsont röntgen, amelyen szépen látszik a csontosodási zóna. A gondviselő belegyezése elengedhetetlen a műtéthez.