Orrplasztika – a műtét

Az orrplasztikai műtétre leggyakrabban altatásban kerül sor. Ez biztosítja az operatőr számára a legjobb feltételeket ahhoz, hogy kizárólag az operációra koncentrálhasson és, hogy az Ön számára kellemes emlék maradhasson a beavatkozás.

Az orrplasztikai műtét menete

Az operáció során elsősorban az orr csontos – porcos vázát formáljuk a modern orrplasztikai elveknek megfelelően, a szükséges legkevesebb szövet eltávolításával. A cél, hogy az eredmény tartós maradjon, miközben a lehető legkevesebb sérülést okozzuk a szöveteknek (atraumatikus technika, piezosbészet, endoszkópos technika alkalmazásával). Ezzel minimalizáljuk a szövődmények számát és elősegítjük a gyors felépülést.

A műtétek során több, különböző technika használatára is sor kerülhet. Ezeket a technikákat mindig az adott orr igényeinek megfelelően alkalmazzuk és a legoptimálisabb sorrendben végezzük el, hogy minden esetben a lehető legjobb eredményt érjük el.

Ennek megfelelően egy orrplasztika tarthat egy kis orrháti púp eltávolításának fél órájától egy bonyolult eset, komplett orrsövény és orrplasztikájának akár 3-3,5 órájáig is. Az esztétikai műtétek sikerének egyetlen mércéje van, ami nem más, mint az eredmény!

Szakértő kezekben az orrplasztika az egyik legnagyobb páciens elégedettséget kiváltó műtét

Sajnos ennek ellenkezője is igaz lehet egy hozzá nem értő orvos esetében. Ezért érdemes ismételten felhívni a figyelmet az orvosválasztás fontosságára, mely úgy véljük, a legfontosabb része az egész folyamatnak.

A műtét végén orrtampon kerül az orrba, illetve rögzítés az orr külsejére. Amennyiben a beavatkozás altatásban zajlott, a páciens egy éjszakát bent tölt a klinikán. Az orrtampont illetően csak egy kis gumidraint használunk, amit másnap fájdalommentesen távolítunk el, mellőzve a hagyományos tamponok esetén ismert, fokozott kellemetlenségeket.
 
Az orr külső rögzítésénél gipszsínt használunk, mivel ez alakítható a legegyedibben az orrhoz, így biztosítva a stabil, pontos rögzítést a legfontosabb időszakban, a műtétet követő első héten. A gipszsínt leggyakrabban 1 hétig viseli a páciens, egyedi esetben – ha a csontot nem érintette a műtét – csak 4-5 napig. Minimális korrekció esetén nem is alkalmazzuk. Az orrplasztika gyógyulási szakasza meglepő módon szinte fájdalommentes.

A gyógyulási fázis

A gyógyulás egyik kellemetlenséget okozó velejárója, hogy egy hétig orrfújási tilalom van, ami miatt a páciens döntően csak a száján kap levegőt. Az orrlégzés csak ezt követően kezd fokozatosan javulni. A gyógyulási idő páciensenként eltérő lehet, általában munkaképes csak a műtétet követő 7-12 naptól lehet (kivéve fizikai munka végzése esetén). A 7-12 nap után külső szemlélő számára már nem észlelhető, hogy orrplasztikán esett át. A műtétet követő további 4 hétben a frissen operált orr igényel még némi odafigyelést. Az operáció teljes sikeréhez a páciens a műtét utáni instrukciók betartásával járulhat hozzá.