Orrplasztika – a műtét

Az orrplasztikai műtétre leggyakrabban altatásban kerül sor. Ez biztosítja az operatőr számára a legjobb feltételeket ahhoz, hogy kizárólag az operációra koncentrálhasson és, hogy az Ön számára kellemes emlék maradhasson a beavatkozás.

Az operáció során elsősorban az orr csontos – porcos vázát formáljuk a modern orrplasztikai elveknek megfelelően, a szükséges legkevesebb szövet eltávolításával. A cél, hogy az eredmény tartós maradjon, miközben a lehető legkevesebb sérülést okozzuk a szöveteknek (atraumatikus technika, piezosbészet, endoszkópos technika alkalmazásával). Ezzel minimalizáljuk a szövődmények számát és elősegítjük a gyors felépülést. A műtétek során több, különböző technika használatára is sor kerülhet. Ezeket a technikákat mindig az adott orr igényeinek megfelelően alkalmazzuk és a legoptimálisabb sorrendben végezzük el, hogy minden esetben a lehető legjobb eredményt érjük el.

Ennek megfelelően egy orrplasztika tarthat egy kis orrháti púp eltávolításának fél órájától egy bonyolult eset, komplett orrsövény és orrplasztikájának akár 3-3,5 órájáig is. Az esztétikai műtétek sikerének egyetlen mércéje van, ami nem más, mint az eredmény!

Szakértő kezekben az orrplasztika az egyik legnagyobb páciens elégedettséget kiváltó műtét – sajnos ennek ellenkezője is igaz lehet egy hozzá nem értő orvos esetében. Ezért érdemes ismételten felhívni a figyelmet az orvosválasztás fontosságára, mely úgy véljük, a legfontosabb része az egész folyamatnak.

A műtét végén orrtampon kerül az orrba, illetve rögzítés az orr külsejére. Amennyiben a beavatkozás altatásban zajlott, a páciens egy éjszakát bent tölt a klinikán. Az orrtampont illetően csak egy kis gumidraint használunk, amit másnap fájdalommentesen távolítunk el, mellőzve a hagyományos tamponok esetén ismert, fokozott kellemetlenségeket. Az orr külső rögzítésénél gipszsínt használunk, mivel ez alakítható a legegyedibben az orrhoz, így biztosítva a stabil, pontos rögzítést a legfontosabb időszakban, a műtétet követő első héten. A gipszsínt leggyakrabban 1 hétig viseli a páciens, egyedi esetben – ha a csontot nem érintette a műtét – csak 4-5 napig. Minimális korrekció esetén nem is alkalmazzuk. Az orrplasztika gyógyulási szakasza meglepő módon szinte fájdalommentes. A gyógyulás egyik kellemetlenséget okozó velejárója, hogy egy hétig orrfújási tilalom van, ami miatt a páciens döntően csak a száján kap levegőt. Az orrlégzés csak ezt követően kezd fokozatosan javulni. A gyógyulási idő páciensenként eltérő lehet, általában munkaképes csak a műtétet követő 7-12 naptól lehet (kivéve fizikai munka végzése esetén). A 7-12 nap után külső szemlélő számára már nem észlelhető, hogy orrplasztikán esett át. A műtétet követő további 4 hétben a frissen operált orr igényel még némi odafigyelést. Az operáció teljes sikeréhez a páciens a műtét utáni instrukciók betartásával járulhat hozzá.